10 tips om het meeste uit de laatste dagen te halen

10 tips om het meeste uit de laatste dagen te halen

Het is zover! Weldra neem jij deel aan het Toelatingsexamen Arts & Tandarts en zal je de eerste zijn die deze unieke editie van de toelatingsproef meemaakt: een digitaal examen op wel honderd verschillende locaties. In deze blogpost geven we je 10 zéér belangrijke tips mee zodat jij de laatste momenten nog het best kunt invullen.

In onze vorige blogpost gaven we je alvast een reeks praktische tips om met het digitale examen om te gaan. Een aanrader om te lezen, mocht je dat nog niet gedaan hebben.

Wat kan je nu de laatste dagen nog het best doen?

Bij SlaagTAT focussen we ons op het aanbieden van kwalitatieve bijlessen voor de toelatingsproef van geneeskunde. Vanuit deze opgebouwde expertise wensen we jou onze beste tips nog mee te geven.

#1: Oefen zeker nog op het maken van digitale oefeningen

Een examen waarbij je jouw vragen enkel op een scherm te zien krijgt en waarbij je jouw uitwerking op kladpapier moet maken, voelt heel anders aan dan een papieren examen. Omdat je geen aantekeningen meer kunt maken in de vragen of teksten, zal je aandachtiger moeten werken. Je zal ook oplettender moeten zijn bij het correct overnemen van getallen, zeker bij de cijfergevoelige vakken zoals wiskunde en fysica. Het risico op ‘stomme’ foutjes (komma verkeerd plaatsen, een minteken vergeten bij een macht…) neemt immers toe wanneer je voortdurend moet switchen tussen je monitor en je kladbladen, besteed hier dus voldoende aandacht aan.

Zoals altijd adviseren wij om de examenomstandigheden zo goed mogelijk op voorhand te simuleren. Zo konden meer dan 300 studenten hier dit jaar alvast aan wennen via de digitale proefexamens die we de voorbije maanden vanuit SlaagTAT organiseerden. Ook de laatste dagen voor het examen raden we aan om nog regelmatig online te oefenen: dat betekent met de opgaven op je scherm en met enkel een kladblad, een pen en het online examenrekenmachine als hulpmiddel. Besteed hier op voorhand voldoende tijd aan, zodat je op het examen niet voor het eerst geconfronteerd wordt met deze manier van werken.

In onze vorige blogpost linken we je nog naar de digitale examenomgeving waarmee je je absoluut vertrouwd moet maken vóór het examen: leer hoe het ‘vlaggen’ van vragen werkt, wat je moet weten over het examenrekenmachine en zo verder.

#2: Oefen op het dragen van een mondmasker tijdens het maken van opgaven

Het dragen van een mondmasker is niet moeilijk. Maar op een zeer belangrijke dag waarbij je stressniveau ongetwijfeld hoog is en waarbij de tijds- en prestatiedruk groot zijn komt dit er wél bij als extra ongemak. Je bent immers verplicht om dit de hele dag te dragen terwijl je het examen maakt. Wij raden onze studenten al wekenlang aan om hierop te oefenen en we horen toch regelmatig dat dit een lichte druk geeft bij langdurig oefenen of dat dit soms afleidend is.

Zorg dus dat je hier zeker aan went vóór je naar het examen vertrekt: oefen vanavond dus al eens een uurtje mét mondmasker op of herhaal je theorie terwijl je een masker draagt. Enkele tips:

  • Kies een mondmasker dat voor jou het meest comfortabel is. Sommige studenten zweren bij een chirurgisch masker, anderen halen meer comfort uit een wasbaar, stoffen masker.
  • Zorg dat het masker niet te groot of te klein is, zodat je hierdoor niet wordt afgeleid.
  • Zorg dat je masker geen te strakke elastieken heeft. Deze trekken sterk aan je oren en dit geeft meer kans op hoofdpijn, wat op het examen erg nadelig zou zijn. Anderzijds mag het masker ook niet te gemakkelijk loskomen.
  • Neem meerdere mondmaskers mee. Het is mogelijk dat je eerste masker na de voormiddag wat bedampt of bezweet is en dan is het fijn om in de namiddag met een ‘vers’ masker te kunnen herstarten.

Iedereen zal op het toelatingsexamen een mondmasker moeten dragen, maar als jij hier op voorhand op oefent zal dit voor jou natuurlijker aanvoelen en heb je een voordeel!

#3: Nummer je vragen duidelijk

Het is onwaarschijnlijk dat je alle vragen maakt in de volgorde waarin ze worden aangeboden op het toelatingsexamen en na een uur tijd zal je allicht al een hele stapel kladbladen volgeschreven hebben. Het is daarom essentieel dat je jouw vragen vanaf het begin correct en consistent nummert. Doe je dit niet, dan zal je bij een volgende ronde of tijdens het nakijken kostbare tijd verliezen met uit te zoeken welke uitwerking bij welke vraag hoort.

Om chaos, tijdsverlies en frustraties te vermijden, is het dus belangrijk om goed te nummeren. Vanuit SlaagTAT raden we aan om dit zo duidelijk én kort mogelijk te doen: schrijf “B1” om te verwijzen naar de eerste vraag van biologie en “C2” om de tweede vraag van chemie te duiden. Op dezelfde manier verwijs je met “F3” en “W4” naar de respectievelijke vragen van fysica en wiskunde.

Zo hou je alles overzichtelijk en kan je later snel je uitwerkingen van elke oefening terugvinden.

#4: Schrijf je eliminaties expliciet op als je later op de vraag wilt terugkomen

Soms weet je niet meteen het juiste antwoord, maar wil je later op de vraag terugkomen. Deze vragen ‘vlag’ je dan en indien je reeds antwoordmogelijkheden kon elimineren raden wij aan om deze expliciet neer te schrijven op je kladblad (eventueel met een korte uitleg waarom je dit kon elimineren). Zo hoef je hier niet opnieuw over na te denken wanneer je op het einde van het examen terugkomt op deze vragen.

#5: Verken waar JOUW examen plaatsvindt

Vroeger ging het examen door in Brussels Expo. Dat was niet meteen moeilijk te vinden, al was het maar omdat er de dag van het examen telkens een paar duizend studenten stonden te wachten. Dat het examen nu doorgaat in een school in je buurt, is voor de meesten gemakkelijker. Maar het is belangrijk dat je goed weet waar je verwacht wordt – want de ochtend van het examen nog moeten zoeken naar jouw examenlocatie is enorm stressvol en zeer onaangenaam op zo’n belangrijke dag.

Daarom raden wij sterk aan om de dag voor het examen al eens op verkenning te gaan (of om een familielid dit laten doen) zodat je weet waar je jouw fiets of wagen kunt parkeren, langs welke poort je de school moet binnengaan… zodat dit ook een stressfactor is die kan worden uitgesloten.

#6: Maak de belangrijkste ‘type’-oefeningen opnieuw de dag voor het examen en focus op “hoe”

Idealiter ben je de laatste maanden intensief bezig geweest met het maken van zoveel mogelijk originele oefeningen. Het is echter niet mogelijk om alle opgaven volledig te hermaken de dag voor het examen, zeker niet wanneer je meer dan 2.000 opgaven hebt gemaakt zoals onze studenten bij SlaagTAT. Gelukkig wordt kennis en inzicht langzaam opgebouwd gedurende verschillende maanden: je speelt dit dan ook niet snel kwijt. Onze vakspecialisten adviseren om de laatste dagen een aantal typische oefeningen volledig te hermaken voor elk hoofdstuk en om daarnaast vooral aandacht te besteden aan stappenplannen en oplossingsmethoden.

In plaats van alle oefening proberen te hermaken, kan je de opgaven overlopen en aan jezelf uitleggen “hoe” je de opgave aanpakt. Leg aan jezelf uit wat de verschillende stappen zijn en wat de aandachtspunten zijn: zo kan je op korte tijd véél herhalen.

  • Vb. #1 bij een oefening op kinematica waarbij twee auto’s naar mekaar toe rijden kan je zeggen: Ik maak eerst een duidelijke schets met de beginsnelheden en de tussenafstand tussen de wagens. Ik zet de gegeven eenheden van km/h om naar m/s. Ik duid het assenstelsel aan. Ik schrijf dan per wagen de EVRB-vergelijking op. Dan vereenvoudig ik deze vergelijkingen aan de hand van de gegevens (versnelling nul). Ik let erop dat de beginsnelheid van de ene wagen een positief teken krijgt en de andere een negatief teken. Dan stel ik de voorwaarde dat beide positievergelijkingen aan elkaar gelijk moeten zijn. Dan los ik op naar de tijd.
  • Vb. #2 bij een oefening op zuur-basen waarbij een hoeveelheid zuur én base gemengd worden kan je zeggen: Ik schrijf eerst de reactievergelijking op waarbij het zuur en de base mekaar neutraliseren en ik bereken de hoeveelheid mol van beide stoffen a.d.h.v. de gegevens. Deze zet ik in een voor/na-schema en ik kijk dan welk het limiterend reagens is. Dit reagens wordt volledig opgebruikt en wat overblijft gebruik ik om de pH te berekenen. Als er op het einde van de reactie zuur overblijft, kan ik meteen de pH berekenen met de gebruikelijke formule. Als er op het einde base overblijft, moet ik eerst de pOH berekenen en daaruit kan ik de pH afleiden. Ik moet er op letten dat ik bij het bereken van de pH of pOH niet de hoeveelheid mol gebruik op het einde van de reactie maar dat ik deze omreken naar de concentratie zuur of base.

Dusdanig kan je zeer snel een groot deel van je oefeningen herhalen zonder dat je deze volledig moet uitwerken en dat je hier nog veel tijd in moet steken. Indien je vastzit of de stappen niet meer weet, kan je dit nog opzoeken. Noteer dit dan best nog op een aparte pagina zodat je dit vóór het examen nog een laatste keer kunt herhalen.

#7: Overloop de belangrijkste aandachtspunten

Normaal heb je heel wat aantekeningen gemaakt tijdens het maken van oefeningen gedurende de laatste maanden. Het is belangrijk om de inzichten die je verworven hebt tijdens deze oefeningen voldoende op te frissen. Leg aan jezelf uit waarop je moet letten bij het maken van bepaalde types van oefeningen. Misschien heb je een aantal keren dezelfde fout gemaakt. Of misschien volgde je niet de juiste oplossingsmethodiek of denkwijze bij het uitwerken van een oefening. Of misschien maakte je wel een bepaald type van rekenfouten. Het is goed dat deze zaken tijdig naar boven zijn gekomen. Zo weet je immers wat je aandachtspunten zijn. Om nu optimaal van deze kennis gebruik te maken, moet je hier nog de nodige aandacht aan geven om te vermijden dat je op het examen dezelfde fouten opnieuw maakt.

#8: Neem voldoende rust de dagen voor het examen

De meeste studenten hebben enorm veel tijd, moeite en energie gestoken in hun voorbereiding de laatste maanden. Dit kan ertoe leiden dat je je moe voelt, zeker als je er elke dag veel uren ingestoken hebt. Het is echter belangrijk om de laatste dagen je lichaam voldoende rust te gunnen en om je batterijen op te laden zodat je op de dag van het examen voldoende uitgerust bent en veel energie ter beschikking hebt.

#9: Leg alles ruim op tijd klaar voor de belangrijke dag

Het is aangewezen om alles ruim op tijd klaar te leggen zodat je je de ochtend van het examen zo weinig mogelijk moet haasten en zodat je niet het gevoel hebt dat je iets vergeten bent. Leg daarom je outfit, identiteitskaart, uitnodigingsbrief, mondmaskers, fiets- of autosleutels, waterflesjes, lunchbox… allemaal klaar. Zo hoef je hierover de dag zelf al niet te stressen.

#10: Relativeer

De dag van het toelatingsexamen is een belangrijke dag. Hierop zal namelijk beslist worden of jij in september kan starten aan de opleiding van je dromen. Het grote belang van dit beslissende moment kan voor vele studenten een oorzaak zijn van (excessieve) stress. Het is normaal om hiervoor een gezonde stress te hebben. Echter is het ook belangrijk om dit te relativeren. Daar waar een gezonde hoeveelheid van stress ervoor zorgt dat je gemotiveerd en alert bent, zal een te grote hoeveelheid stress jouw prestaties negatief beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om dit moment te kunnen relativeren. Als je je goed voorbereid hebt, kan je hierin berusten. Je hebt alles gedaan wat je kon. Je kan dit nu voor een deel loslaten, en het examen gewoon op je laten afkomen.

Dit waren de belangrijkste tips die onze vakspecialisten jou nog wouden meegeven in de laatste momenten voor het toelatingsexamen. We wensen jou vanuit SlaagTAT nog extra moed, inzet en doorzettingsvermogen in deze allerlaatste dagen. Zit je nog met onopgeloste vragen over oefeningen, kan je deze natuurlijk steeds stellen in de onze facebookgroep. Onze vakspecialisten houden hier een oogje in het zeil zodat jouw vragen correct en snel beantwoord worden.

Enorm veel succes toegewenst!

Het SlaagTAT-team

Scroll naar boven