Voorbereiden toelatingsexamen geneeskunde 2023

Optimaal voorbereiden voor het toelatingsexamen geneeskunde 2023

Sinds 1997 is er een bindende toelatingsproef voor iedereen die aan de opleiding van arts of tandarts wil beginnen. Ieder jaar nemen maar liefst zo’n 5.000-tal studenten deel aan het toelatingsexamen. Sinds 2023 moet je ook een bindende toelatingsproef afleggen als je voor dierenarts wil gaan. Om je slaagkansen te maximaliseren, is een goede voorbereiding van cruciaal belang. Daarom alvast wat nuttige informatie.

Wil jij je voorbereiden voor het toelatingsexamen geneeskunde in 2023?

Ja? Wil jij jezelf zo goed mogelijk voorbereiden? Dan helpen we je graag op weg met onderstaande praktische info! Meer info over het examen vind je ook op de officiële website van het toelatingsexamen.

1. Hoe ziet het toelatingsexamen arts en tandarts 2023 eruit?

Tot voor 2018 werd het toelatingsexamen centraal georganiseerd in Brussels Expo. Studenten moesten dan naar de hoofdstad afzakken om gedurende een volledige dag het examen op papier te maken. In 2018 werden echter twee belangrijke wijzigingen doorgevoerd. Sindsdien wordt het examen decentraal georganiseerd én op de computer afgelegd.

Decentrale organisatie

Tegenwoordig bestaan er een honderdtal locaties in Vlaanderen waar studenten het toelatingsexamen kunnen afleggen. Na je inschrijving voor het proefexamen, krijg je een uitnodiging met de boodschap op welke locatie je het examen zal moeten afleggen.

Niet langer schriftelijk, maar digitaal

Vandaag de dag maken studenten de toelatingsproef typisch in een computerklas met 10-50 studenten. Je moet je eerst inloggen op het examenplatform en daar vervolgens tegen tijd het examen afleggen.

2. Welke vorm hebben de examenvragen op de toelatingsproef?

De toelatingsproef bestaat uit meerkeuzevragen met giscorrectie en moet tegen tijd worden opgelost. Studenten beschikken ook over een eenvoudige rekenmachine op de computer. Verder bestaat het examen uit twee delen: het KIW-gedeelte en het GC-gedeelte.

Deel 1: KIW

Het eerste deel van de toelatingsproef toetst de wetenschappelijke kennis van de student (KIW staat voor Kennis en Inzicht in de Wetenschappen). Dit deel bestaat uit 40 meerkeuzevragen over wiskunde, fysica, chemie en biologie. Per vak moet je 10 vragen oplossen. Je krijgt daarvoor 3 uur de tijd. Studenten met examenfaciliteiten krijgen 30 minuten extra. Het examen gaat om 10u00 van start en duurt tot 13u00 (of 13u30 voor studenten met faciliteiten). Daarna volgt een middagpauze tot 15u00.

Deel 2: GC

Het tweede gedeelte peilt naar de kennis van generieke competenties (GC) van de student. Dit deel test onder meer hoe je kan omgaan met conflictsituaties en behandelt empathie, redeneervermogen en luistervaardigheid. Ook dit onderdeel bestaat uit 40 meerkeuzevragen, verdeeld over CLEAR en VAARDIG. Het CLEAR-gedeelte bevat 15 vragen die betrekking hebben op de arts-patiënt relatie. Tijdens het VAARDIG-gedeelte krijg je 3 Nederlandstalige, wetenschappelijke teksten voorgeschoteld waarover 25 vragen gesteld worden. De totale tijd voor dit namiddag-gedeelte bedraagt 90 minuten (110 minuten voor studenten met examenfaciliteiten).

Goed voorbereiden voor het toelatingsexamen geneeskunde in 2023? Bekijk dan zeker ook de voorbeeldexamens en de examens van de voorgaande jaren!

Voorbereiden toelatingsexamen geneeskunde 2023
Figuur 1 – Structuur van het toelatingsexamen arts, tandarts en dierenarts.

3. Hoe werkt de rangschikking voor de toelatingsproef in 2023?

Sinds 2018 hanteert men het numerus fixus-systeem in plaats van het numerus clausus-systeem. Dat is een belangrijke derde wijziging. Het betekent dat er niet langer twee, maar slechts één examenzittijd wordt gehouden (begin juli). Slagen voor beide examenonderdelen is bovendien geen voldoende voorwaarde meer, maar een noodzakelijke voorwaarde. Daarnaast moet je ook gunstig rangschikken door voldoende hoog te scoren zodat je bij de beste 20-30% hoort (afhankelijk van het examen). De startquota voor arts, tandarts en dierenarts zijn voor 2023 respectievelijk 1280, 184 en 240.

4. Welke leerstof moet ik kennen?

De leerstof is gebaseerd op de eindtermen van de derde graad ASO. De te kennen leerstof kan licht wijzigen van jaar tot jaar. Zo moet je voor het toelatingsexamen van 2023 de volgende zaken extra kennen: somformules (meetkunde), krachten tussen ionen (chemische binding), IUPAC naamgeving van carbonzuren + hun zouten (koolstofchemie). De volledige lijst van de te kennen leerstof kan je hier vinden.

5. Hoe voorbereiden op toelatingsexamen geneeskunde 2023?

Om je zo optimaal mogelijk voor te bereiden op de toelatingsproef geneeskunde, kan je gebruikmaken van gratis websites en video’s, deelnemen aan een gratis proefexamen en bijles volgen.

Gratis websites en video’s

Er bestaan verschillende gratis initiatieven om je voor te bereiden op de toelatingsproef geneeskunde. Websites zoals keu6.be verzamelen de vorige examenvragen en stellen daarvan ook uitwerkingen ter beschikking. Ook gratis video’s zoals de video’s van Jozef Aerts, de video’s van ScienceByStars … kunnen van pas komen. Tot slot vormen de voorbeeldexamens op de website van de toelatingsproef handig materiaal.  

Gratis proefexamen

Wil jij je optimaal voorbereiden voor het toelatingsexamen geneeskunde in 2023? Neem dan zeker deel aan het gratis proefexamen dat plaatsvindt op zaterdag 6 mei 2023. Dit is een volledig en representatief examen. Inschrijven kan via deze link. Het is een goed moment om te polsen hoe ver je staat in jouw voorbereiding en welke werkpunten nog jouw nodige aandacht verdienen.

Volg bijles

Uiteraard bestaan er ook verschillende betalende initiatieven die studenten door middel van een online cursus of bijlestrajecten trachten voor te bereiden. Bij SlaagTAT zijn we gespecialiseerd in het voorbereiden van studenten door middel van een uitgebreide online cursus, intensieve lestrajecten en een gedreven team van getalenteerde lesgevers.

6. Hoe en wanneer moet ik me inschrijven?

Je kan je inschrijven vanaf begin maart 2023. De inschrijvingen zijn geopend tot midden mei 2023. Schrijf je dus zeker tijdig in en bereid je goed voor!

Nog vragen? Wij staan voor je klaar!

Heb je nog vragen over de toelatingsproef of over ons gratis proefexamen? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Ook voor professionele bijles ben je bij ons aan het goede adres. Wij beantwoorden al jouw praktische en inhoudelijke vragen met plezier!

Filip Heylen
SlaagTAT

Scroll naar boven