Toelatingsexamen diergeneeskunde 2023

NIEUW! Bindend toelatingsexamen diergeneeskunde 2023

Vanaf 2023 zal er ook voor studenten die aan de opleiding diergeneeskunde willen beginnen, een bindend toelatingsexamen worden georganiseerd. Vroeger was dit enkel voorzien voor studenten die wilden starten met de opleiding arts of tandarts. Wat houdt het toelatingsexamen diergeneeskunde in 2023 precies in? En hoe kan jij jezelf er goed op voorbereiden?

Voorbereiden toelatingsexamen diergeneeskunde

Wil jij graag starten met de opleiding diergeneeskunde, maar weet je nog niet helemaal wat het toelatingsexamen precies omvat en wat je ervan kan verwachten? Dan komt onderstaande informatie zeker van pas! Meer informatie over het toelatingsexamen diergeneeskunde kan je vinden op de officiële website van het toelatingsexamen.

1. Wat houdt de toelatingsproef diergeneeskunde 2023 in?

Het toelatingsexamen diergeneeskunde 2023 is een bindende toelatingsproef die gedecentraliseerd georganiseerd wordt. Dat betekent dat het examen niet op één locatie plaatsvindt, maar op een honderdtal plaatsen verspreid over heel Vlaanderen. Na inschrijving voor het examen, krijg je een examenlocatie toegewezen. Het examen moet je ook op de computer afleggen.

2. Welke vragen stelt het toelatingsexamen diergeneeskunde?

Tijdens het toelatingsexamen moet je twee onderdelen af te leggen: Kennis en Inzicht in de Wetenschappen (KIW) en Generieke Competenties (GC). Elk onderdeel bestaat uit 40 meerkeuzevragen met giscorrectie.

Kennis en Inzicht in de Wetenschappen (KIW)

Voor het KIW-gedeelte krijg je 3 uur tijd: van 10u00 tot 13u00. Studenten met examenfaciliteiten krijgen 30 minuten extra. Daarna volgt een middagpauze tot 15u00. Dit eerste deel test je wetenschappelijke inzichten. In totaal krijg je 40 vragen over wiskunde, fysica, chemie en biologie. Voor ieder vak moet je 10 vragen oplossen.

Generieke Competenties (GC)

Het GC-gedeelte verloopt in de namiddag. Hiervoor krijg je anderhalf uur tijd: van 15u00 tot 16u30. Studenten met examenfaciliteiten krijgen 20 minuten extra. Dit tweede deel onderzoekt je empathisch, redeneer- en luistervermogen. Je krijgt opnieuw 40 vragen: 15 vragen betreffende de arts-patiënt relatie (CLEAR-gedeelte) en 25 vragen over wetenschappelijke (Nederlandstalige) teksten die je ter plaatse moet doornemen (VAARDIG-gedeelte).

Wil jij goed voorbereid naar de toelatingsproef? Bekijk dan zeker het voorbeeldexamen voor dierenarts op de officiële website van de toelatingsproef!

Toelatingsexamen diergeneeskunde 2023
Figuur 1 – Structuur van het toelatingsexamen arts, tandarts en dierenarts.

3. Welke leerstof moet ik kennen?

De te kennen leerstof is gebaseerd op de eindtermen van de derde graad ASO. Deze leerstof kan jaarlijks lichtelijk wijzigen. Het is daarom goed om het officiële leerstofoverzicht altijd te raadplegen.

4. Hoe voorbereiden op het toelatingsexamen diergeneeskunde?

Wil jij je graag zo optimaal mogelijk voorbereiden op het toelatingsexamen diergeneeskunde in 2023? Dat kan! Er bestaan diverse tools waarvan je gratis gebruik kan maken, en ook bijles volgen is een interessante optie.

Gratis tools: van websites en video’s tot proefexamens

Ken je de website keu6.be al? Op deze site vind je vorige examenvragen alsook uitgewerkte oplossingen. Andere gratis alternatieven zijn o.a. de video’s van Jozef Aerts en de video’s van ScienceByStars. Ook de voorbeeldexamens op de website van de toelatingsproef zijn erg interessant!

Om je voorbereiding te optimaliseren, raden we je sterk aan om deel te nemen aan het gratis proefexamen. Het examen gaat door op zaterdag 6 mei 2023 en is volledig en representatief. Inschrijven kan via deze link. Deze dag vormt een ideaal moment om te zien hoe ver je reeds staat en aan welke zwakke punten je nog extra aandacht moet geven.

Professionele bijles volgen

Bijles krijgen van professionele lesgevers is uiteraard ook voordelig voor je slaagkansen. Dankzij onze uitgebreide online cursus, intensieve leertrajecten en getalenteerde lesgevers, biedt SlaagTAT een ultiem voorbereidingspakket. Ontdek hier onze mogelijkheden.

5. Wanneer inschrijven toelatingsproef diergeneeskunde 2023?

Inschrijven is mogelijk vanaf begin maart 2023 en kan tot midden mei 2023. Vergeet je dus niet op tijd in te schrijven en besteed voldoende aandacht aan je voorbereiding!

Vragen over toelatingsexamen diergeneeskunde?

Zit je nog met enkele vragen over de toelatingsproef diergeneeskunde 2023? Of wil je graag meer te weten komen over ons gratis proefexamen? Contacteer ons dan gerust. Misschien ben je op zoek naar degelijke bijles? Ook dan kan je bij ons terecht. Wij begeleiden jou graag naar de overwinning.

Scroll naar boven