Wat na de toelatingsproef?

Wat na de toelatingsproef?

Op 15 juli werden de resultaten voor de toelatingsproeven vrijgegeven. Van alle deelnemers mogen 31,8 % en 17,4 % starten met geneeskunde of tandheelkunde, respectievelijk. Afhankelijk van of je gunstig rangschikte of niet, geven de specialisten van SlaagTAT je in deze blog advies omtrent wat voor jou de meest interessante opties zijn.

Je bent geslaagd én gunstig gerangschikt!

Dan wensen we jou alvast een WELGEMEENDE PROFICIAT! Je harde werk heeft zijn vruchten afgeworpen en je mag starten met de opleiding waar je 100% voor wilt gaan. Je hebt nu nog enkele weken om uit te rusten en om je batterijen weer volledig op te laden alvorens je academische avontuur van start gaat.

Heb je je reeds laten overtuigen door één van de Belgische universiteiten? Dan kan je rustig verder genieten van wat overblijft van de vakantie. Indien je toch nog steeds twijfelt, dan geven we je graag enkele belangrijke tips bij het maken van deze persoonlijke keuze.

  • Waar gaan je vrienden naartoe? Dit is een vraag die vele studenten zich misschien als eerste stellen, al raden wij aan om in de eerste plaats naar jezelf te kijken en om een universiteit te zoeken die jou echt op het lijf geschreven is en die voldoet aan jouw noden en vereisten.
  • Waar ligt de universiteit en hoe ver van huis is dit? Ben je van plan een kot te huren en wens je elk weekend naar huis te gaan of ga je pendelen? Dit is een zeer belangrijke beslissing, omdat er véél tijd kan kruipen in heen-en-weer reizen en omdat dit een invloed zal hebben op waar je tijdens het weekend en op weekavonden zult kunnen studeren…
  • Welke aanpak verkies je? Hiervoor zal je het nodige opzoekwerk moeten doen. Hoewel de Belgische universiteiten allemaal een kwalitatieve opleiding geneeskunde en/of tandheelkunde aanbieden, zijn er toch belangrijke regionale verschillen.

Wij wensen jou alvast een vliegende start in geneeskunde of tandheelkunde!

Je bent niet gunstig gerangschikt…

Dat is ontzettend spijtig. Wanneer genees- of tandheelkunde al lang jouw droom is, kan het nieuws van een niet-gunstige rangschikking erg confronterend en hard aankomen. Des te meer wanneer je jezelf maandenlang hebt voorbereid en het onderste uit de kan hebt proberen te halen. We raden aan om dit zeker even te laten bezinken en om voldoende tijd te nemen om je opties te overwegen.

Wanneer je niet gunstig gerangschikt bent, zal je een zeer belangrijke beslissing moeten maken: ga je opnieuw deelnemen aan het toelatingsexamen arts & tandarts en hoe pak je dit het beste aan?

Indien je van plan bent om je droom nog niet op te bergen, dan geven onze experts van SlaagTAT je graag advies. Zowel voor je slaagkans volgend jaar als voor je motivatie is het immers erg belangrijk om dit op een doordachte manier aan te pakken.

Besef alleszins dat je lang niet de enige student bent die in deze situatie zit en vergeet niet dat het toelatingsexamen een momentopname is. Honderden studenten slagen er jaarlijks niet in om te mogen starten maar zetten alles op alles om het toelatingsexamen het daaropvolgende jaar toch in goede banen te leiden. Je actieplan zal wel erg belangrijk zijn.

Wij raden sterk AF om onmiddellijk terug te beginnen studeren voor het TAT 2023.

  • Kies je voor een “zevende jaar” of start je aan de hogeschool/universiteit? Dit is is een belangrijke keuze, waar je goed over moet nadenken. Een zevende jaar kan nuttig zijn voor studenten met een zeer zwakke wiskundige en/of wetenschappelijke vooropleiding. Tegelijkertijd kan het ook erg demotiverend zijn. Je confronteert jezelf dan meteen met dezelfde leerstof waar je enkele weken geleden ook al voortdurend mee bezig was en het benadrukt het gevoel dat je minder ver zou staan dan je studiegenoten die al een opleiding aan de universiteit of hogeschool begonnen zijn. Mocht je bij de volgende toelatingsproef wederom niet gunstig rangschikken, dan zal dit ook aanvoelen als een extra jaar dat je “verloren” bent. Tenzij je effectief een vooropleiding met weinig wiskunde en wetenschappen genoten hebt, raden wij je in de eerste plaats aan om nu een studierichting te kiezen die jou interesseert aan de universiteit van je keuze. Zo verleg je even de focus en dat zal je op termijn enkel helpen. Idealiter kies je een richting waarvan het curriculum nauw aansluit bij de te kennen leerstof voor de toelatingsproef of een richting die je vrijstellingen kan opleveren wanneer je later zou overschakelen naar genees- of tandheelkunde.
  • Het is efficiënt om nu tijdelijk de focus te verleggen: je hebt de leerstof voor de toelatingsproef maandenlang intensief verwerkt en je bent ongetwijfeld vermoeid na een jaar lang werken voor het ingangsexamen. Enkele maanden focussen op je universitaite opleiding zal je helpen: je bent een tijdlang met iets anders bezig én gelijktijdig leer je kritischer denken, oefen je jouw redeneervaardigheden en leer je om op minder tijd grotere hoeveelheden leerstof te verwerken. Wanneer je daarna terug begint met de voorbereiding voor de toelatingsproef, zal dit eens zo goed gaan.

Het is dan ook het advies van onze specialisten om een richting te kiezen die zowel je kennis en redeneren in de juiste richting zal stimuleren en die je in een “flow” houdt van continu studeren, werken en met je hoofd bezig te zijn. Zo leg je in het eerste semester van het komende academiejaar de focus op je gekozen universitaire richting en in het tweede semester focus je jezelf voornamelijk op het TAT. In het tweede semester neem je dan slechts een beperkt aantal relevante vakken op zodat je een groot tijdsbudget aan je voorbereiding kunt toewijzen.

  • Aan de universiteit verbetert je redeneervermogen aanzienlijk. Je leert op een hoger niveau denken en je leert op korte tijd véél grotere hoeveelheden leerstof verwerken. Zo sta je het tweede semester een pak sterker in je schoenen voor je voorbereiding op het toelatingsexamen.
  • De universiteit of hogeschool is een stimulerende ontwikkelingsomgeving voor toekomstige artsen. Dat is niet het geval wanneer je een volledig jaar niet studeert aan een hoger onderwijsinstelling of wanneer je een zevende jaar doet (met uitzondering van studenten uit een richting met een zeer beperkte wiskundige en wetenschappelijke component).
  • Een aantal voorbeelden van interessante richtingen die je kan volgen met het oog op een goede voorbereiding op de volgende toelatingsproef of met betrekking tot mogelijke vrijstellingen zijn biomedische wetenschappen, kinesitherapie en revalidatiewetenschappen, farmacie, bio-ingenieurswetenschappen…

Als je deze zaken ter harte neemt, dan sta je in het tweede semester van het komende academiejaar al weer een pak verder in je ontwikkelingsproces én voor het toelatingsexamen. Wil je jouw slaagkans op een gunstige rangschikking in 2023 verder echt maximaliseren, dan staan we bij SlaagTAT uiteraard klaar om jou van A tot Z te begeleiden. Bij SlaagTAT specialiseren we ons in kwalitatieve bijles voor de toelatingsproef. We bieden het meest volledige cursusmateriaal op de markt aan en onze vakspecialisten weten perfect wat je nodig hebt opdat jij je droom kunt verwezenlijken.

Ben je geïnteresseerd in hoe wij samen met jou je slaagkans kunnen maximaliseren? Boek dan een vrijblijvend infogesprek met ons. Omdat er slechts een beperkt vast aantal studenten van onze premium begeleiding zullen kunnen genieten, is het ook mogelijk om je plaats in het tweede semester nu al te reserveren zodat je – ongeacht van wanneer je begint – verzekerd bent van de beste en meest ervaren lesgevers. Wacht dus niet te lang om je plekje te reserveren!

We steunen jou alvast volledig in de keuze die je maakt. Wat deze ook is, we wensen jou het beste toe het komende academiejaar!

Namens het team van SlaagTAT

Scroll naar boven