5 redenen waarom ons proefexamen je slaagkans voor de toelatingsproef vergroot

5 redenen waarom ons proefexamen op 15/08 je slaagkans voor de Toelatingsproef Geneeskunde vergroot

Heb je recent meegedaan aan ons eerste proefexamen of kwam je nog maar pas in contact met SlaagTAT? Wil je jouw slaagkans voor het Toelatingsexamen Arts & Tandarts een laatste, serieuze boost geven? Schrijf je dan meteen in of lees in deze blog alles wat je moet weten over het tweede SlaagTAT proefexamen en waarom dit jou op het lijf geschreven is.

Het SlaagTAT proefexamen, de beste voorbereiding op de Toelatingsproef Geneeskunde.

Waarom een tweede proefexamen?

Het tweede proefexamen organiseren we als opvolger voor ons eerste online proefexamen dit jaar. Dat werd door SlaagTAT ingericht op 7 juli 2020 als razendsnelle reactie op de verplaatsing van de Toelatingsproef Geneeskunde ten gevolge van de coronamaatregelen. Het was een initiatief dat met enorm veel enthousiasme ontvangen werd door studenten.

Die dag dienden ruim 300 studenten hun examen bij ons in en ondertussen bekeken reeds meer dan 1.000 personen onze drie uur durende live verbetering van het examen. Het was een bijzonder leerrijke dag, dat bleek uit de vele aangename reacties die we nadien mochten ontvangen van onze deelnemers.

Een greep uit de vele reacties die we ontvingen na ons eerste proefexamen.

Om gehoor te geven aan de vraag van vele studenten of er een tweede online proefexamen zou plaatsvinden, organiseren we dit op zaterdag 15 augustus. Het ideale moment om jezelf een laatste keer het vuur aan de schenen te leggen! Waarom? Dat lees je hieronder…

#1 Door het proefexamen leg je jezelf een deadline op

Ondanks dat je je er misschien niet bewust van bent, is de kans groot dat je eigenlijk minder leerstof verwerkt per dag dan nodig om een goede slaagkans te maken voor het toelatingsexamen. Momenteel lijkt het immers nog ‘ver’ weg en dat kan het valse gevoel geven dat er nog veel tijd is, waardoor je kort vóór het echte examen nog veel nieuwe leerstof moet zien of dat je nog vele oefeningen moet maken.

De week voor het examen nog nieuwe theorie zien raden we echter af tenzij het echt niet anders kan. Idealiter ben je minstens één à twee weken vóór de toelatingsproef al klaar met studeren en kan je daarna volledig focussen op herhalen. Het proefexamen van SlaagTAT geeft je een concrete deadline en legt een voelbare druk op die je kan helpen om voldoende vaart te zetten achter het studeren. Zo kom je later niet in tijdsnood!

Doordat het SlaagTAT proefexamen extra druk oplegt zal je sneller klaar zijn met de leerstof, waardoor je je de laatste anderhalve week volledig kunt focussen op herhalen. Dat verhoogt je slaagkans voor de Toelatingsproef enorm.

De datum van ons proefexamen – 15 augustus – is ideaal, want zo heb je nog enkele weken om al je leerstof en oefenreeksen af te werken. Daarin voelen we je onmiddellijk aan de tand met weer 40 gloednieuwe wetenschapsvragen en vervolgens heb je anderhalve week de tijd om jezelf gericht bij te sturen en om te herhalen op basis van onze feedback. Tijdig klaar zijn en te weten komen hoe je er voor staat verhoogt je slaagkans aanzienlijk.

#2 Het proefexamen vertelt je wat je te doen staat

Veel studenten die deelnamen aan ons eerste proefexamen lieten ons achteraf weten dat ze dit vooral nuttig vonden omdat ze zo een beeld kregen van hoe goed ze ervoor stonden in hun voorbereiding voor het toelatingsexamen. Ze kregen een zeer duidelijk beeld van hoe ze zouden scoren mocht het echte examen die dag hebben plaatsgevonden. Dat zal bij ons tweede proefexamen eveneens het geval zijn. Aan de hand van de verbetering en de evaluatie nadien kom je te weten wat je sterktes en zwaktes zijn. Zo hoef je de laatste anderhalve week niet te gissen naar wat je best doet, maar kan je gericht en vol vertrouwen de punten bijwerken die voor jou het belangrijkste zijn.

Dankzij het proefexamen weet je perfect op welke punten je de laatste anderhalve week nog hard moet inzetten én je haalt méér uit alle herhaling die je nadien nog doet.

Zo zorg je dat je niets belangrijk over het hoofd ziet en dat je de volledige leerstof beheerst. Het proefexamen zal er ook voor zorgen dat je méér haalt uit de herhaling die je erna nog zult doen, want op 15 augustus word je een ganse dag lang intens gestimuleerd en zal je veel bijleren. Leerstof die je daarna nog herhaalt, zal je dus ook beter begrijpen en onthouden. Studenten die nu al klaar zijn met alles, zullen hun slaagkans dus ook een stevige boost geven door deel te nemen aan het proefexamen.

Zonder proefexamen is het moeilijk om een realistisch beeld te vormen van je vooruitgang, want oefeningen die je vroeger reeds maakte opnieuw maken levert veel minder nuttige informatie op dan nieuwe opgaven aanvangen. Dat komt omdat je oefeningen die je voorheen al maakte voor een deel van buiten kent, ook al besef je dat niet steeds. De oefening komt je meer bekend voor en je weet allicht grofweg al welke stappen je zal moeten volgen. Om jezelf echt te testen is het dus erg belangrijk om steeds te oefenen met nieuwe, ongeziene en relevante oefeningen. Ons proefexamen is er ideaal voor!

#3 Je leert op het proefexamen méér als op een hele week

Zowel tijdens het examen zelf als tijdens de verbetering leer je heel veel bij. Dat klinkt misschien gek, bijleren tijdens een examen, maar daarom is het niet minder waar. Jezelf uitdagen met nieuwe, moeilijke vragen waarover je hard moet nadenken is één van de beste manieren om je redeneervermogen te trainen en om nieuwe verbanden te leggen. Na een lang examen kan je bepaalde zaken beter begrijpen, zelfs nog voor je de oplossingen te zien krijgt. Onze lesgevers ondervonden dit stuk voor stuk zelf tijdens hun eigen universitaire studies. En uiteraard krijg je er bij ons achteraf wél een uitgebreide verbetering bij waardoor je dus nog veel méér bijleert.

Omdat we je op eenzelfde dag testen op de volledige leerstof voor de wetenschappen met nieuwe vragen zal je op 15 augustus zeer intens gestimuleerd worden.

Na het voormiddag-gedeelte waarbij je onze proef aflegt volgt de verbetering. Daarbij leggen we niet zomaar de oefening uit, maar kaderen we deze in en leren we slimme stappenplannen en nuttige denkkaders aan. Zo kan je wat je leert meteen ook gebruiken om andere oefeningen op te lossen en om je redeneren in het algemeen efficiënter te maken.

We leren je onder andere aan hoe je opgaven het best aanpakt, wat de meest gemaakte fouten zijn en voor welke valkuilen je op het toelatingsexamen moet opletten.

Naast de brede kennis die je op deze dag opdoet, leer je ook omgaan met de hoge tijdsdruk. Studenten meten vaak niet hoe lang ze er over doen om een opgave op te lossen, en wanneer je slechts (gemiddeld) 4 minuten krijgt per vraag wordt het plots een stuk moeilijker. Het proefexamen geeft je dus een realistisch beeld en uit ons eerste proefexamen bleek reeds dat dit voor heel veel studenten toch even verschieten was. Het grootste deel van de inzendingen kwam binnen 1 à 2 minuten voor de uiterste deadline, indicatief voor het feit dat het merendeel van de studenten elke minuut die ze krijgen nodig hebben.

Bij SlaagTAT zijn onze vakbegeleiders er in gespecialiseerd om studenten de meest efficiënte en snelste oplossingsmethoden aan te leren, zodat ze de oefeningen niet alleen juist oplossen maar ook zo snel mogelijk oplossen.

#4 Je kan je examenstrategie in de praktijk testen

De Toelatingsproef Geneeskunde & Tandheelkunde is geen standaard examen. Het is een zéér groot én moeilijk examen dat uit meerdere onderdelen bestaat. Er wordt een giscorrectie toegepast en het examen bestaat volledig uit meerkeuzevragen, wat misschien nieuw of onwennig voor je is. Daarnaast is er een hoge tijdsdruk en zal je stevig moeten doorwerken. Tenslotte is het niet meer genoeg om simpelweg een voldoende te behalen. Best behaal je ook extra ‘bonuspunten’ zodat je gunstig kunt rangschikken in het geval de cesuur (de minimale score die je moet halen om te mogen starten met geneeskunde of tandheelkunde) wordt ingevoerd dit jaar, en dat is waarschijnlijk. Het is dus erg belangrijk dat je het onderste uit de kan probeert te halen!

Gewoon je uiterste best doen is echter niet voldoende. Bij het toelatingsexamen is het essentieel dat je op een strategische en doordachte manier te werk gaat. Je moet op voorhand hebben nagedacht over hoe je te werk zult gaan, hoeveel vragen je wenst in te vullen en in welke situaties je al dan niet zult gokken. Daarom maakten we enkele maanden geleden al een hele videoreeks over examenstrategie, die je op ons YouTube kanaal kunt bekijken. We raden het absoluut aan, want wij van SlaagTAT hebben al meer dan 20 simulatie-examens gemaakt en we merken het keer op keer: wie niet strategisch te werk gaat, verlaagt zijn/haar slaagkans opmerkelijk. Geslaagde studenten daartegenover hebben over het algemeen als gemeenschappelijk kenmerk dat ze wel inzetten op examenstrategie.

Het belangrijkste is om je strategie op voorhand voldoende in te oefenen, met een nieuw examen en onder tijdsdruk. Wanneer dit er volledig ingebakken in zit, kan je je op het echte examen volkomen concentreren op de vragen zelf.

Dankzij ons proefexamen krijg je de kans om de verschillende aspecten van examenstrategie in de praktijk te toetsen en in te oefenen. Op het echte examen sta je immers onder zoveel stress en tijdsdruk dat je hier eigenlijk geen tijd meer voor hebt: je hebt dan andere dingen aan je hoofd. Daarom is het een absolute must dat je jouw strategie op voorhand voldoende uitprobeert, zodat dit op het examen bij wijze van spreken vanzelf gaat.

Op het einde van ons tweede proefexamen volgt een strategische analyse en een herhaling van de belangrijkste strategische principes, want we merkten bij ons eerste proefexamen van dit jaar dat vele studenten hier nog onvoldoende op inzetten en dat kostbare punten zo worden ‘weggegooid’. We merkten trouwens duidelijk dat studenten die bij ons les volgden of die onze tips ter harte namen dit veel beter deden en dat zij (niet verbazingwekkend) een veel hogere slaagkans hadden.

#5 Het proefexamen stelt je gerust

De Toelatingsproef Geneeskunde & Tandheelkunde is een moeilijk examen, maar het is ook méér dan dat. Voor de meeste studenten is het een bijzonder stressvol examen. Vaak wordt er maandenlang naar toe geleefd, is de gemiddelde student er dag in dag uit mee bezig en hangt er ontzettend veel van af. Je resultaat zal immers bepalen of je zal mogen starten aan de richting waarvan je droomt of niet.

Dat komt bovenop de hoge moeilijkheidsgraad van het examen. De extra stress, het feit dat er geen herkansing mogelijk is en het gegeven dat dit de eerste maal is dat het examen online doorgaat zijn allemaal factoren die kunnen beïnvloeden hoe goed je zult presteren op 25 augustus (examen arts) of 26 augustus (examen tandarts). Het SlaagTAT proefexamen kan je stevig helpen om je meer op je gemak te voelen.

Dankzij het SlaagTAT proefexamen kan je wennen aan het maken van een online examen, met vragen die je nog nooit ergens anders zag. Een compleet andere ervaring dus.

Vanuit SlaagTAT doen we alvast ons best om het examen zo realistisch mogelijk te maken. Met de moeilijkheidsgraad slaan we alvast de spijker op de kop: het slaagpercentage van ons eerste proefexamen in juli (22,0%) lag perfect in lijn met de slaagpercentages van 2019 (27,1%) en 2018 (22,4%). Om het juiste niveau te verzekeren doen we beroep op onze jarenlange ervaring in het geven van bijles voor de toelatingsproef geneeskunde.

Wij zorgen dus dat het examen van de juiste moeilijkheidsgraad is, dat de tijd nauw opgevolgd wordt en dat je op een vlotte digitale examenomgeving kunt rekenen. Uiteraard ligt er hier bij jou ook een belangrijke verantwoordelijkheid: om het examen zo realistisch mogelijk te maken, moet je jezelf houden aan de juiste afspraken. Daarvan krijg je vóór het proefexamen nog een duidelijk lijstje van ons, zodat je van alle regels op de hoogte bent.

Doordat je anderhalve week voor het toelatingsexamen alles al eens simuleert, weet je op het echte examen beter hoe je te werk moet gaan. Hoewel het echte examen natuurlijk altijd iets anders zal aanvoelen, voel je je toch meer op je gemak. Dat helpt je om je beter te concentreren en om sneller en gerichter te werk te gaan zonder dat je je laat kelderen door een grote hoeveelheid oncontroleerbare stress.

Doordat je alles vóór de Toelatingsproef Geneeskunde al eens meemaakt, weet je wat te verwachten. Zo vertrek je met minder stress naar het examen, en kan je na een daarna hopelijk met een goed gevoel terugblikken op dat laatste grote obstakel voor de start van je academische carrière!

Zo, 5 goede redenen om je meteen in te schrijven voor het tweede proefexamen, zo lang er plaatsen beschikbaar zijn. We wensen jou vanuit SlaagTAT alvast enorm veel doorzettingsvermogen in de laatste rechte lijn naar het toelatingsexamen!

Hieronder zetten we nog even enkele praktische zaken op een rijtje voor ons proefexamen.

Television Doctor GIF - Find & Share on GIPHY
Wanneer je anderhalve week voor het examen al klaar bent met de leerstof en weet wat je te doen staat 😉

Praktische zaken

Het proefexamen op 15 augustus is een unieke kans om op objectieve wijze te weten te komen hoe ver je effectief staat in je voorbereiding voor het toelatingsexamen arts & tandarts. We volgen hetzelfde format als van ons proefexamen op 7 juli. Dat betekent dat je in de voormiddag opnieuw 40 representatieve (nieuwe!) meerkeuzevragen krijgt over de kennis in de wetenschappen. Na de middagpauze worden deze vragen stap per stap overlopen met onze vakspecialisten tijdens de live verbetering en daarna ontvang je weer een rapport met een duidelijk overzicht van hoe goed je het doet op elk vak.

Prijs: voor een deelname aan het proefexamen (inclusief live verbetering en evaluatie) vragen we €97 per persoon.

Locatie: online! Het enige dat je nodig hebt is een computer (idealiter) of tablet/smartphone.

Tijdstip: het proefexamen vind plaats van 09u00-12u00 (tot 12u30 voor studenten met examenfaciliteiten) en de verbetering nadien vind plaats van 13u00-17u00. Nadat we alle vragen besproken hebben, voorzien we nog een uur tijd om vragen te beantwoorden.

OPMERKING: indien je geïnteresseerd bent om deel te nemen maar 15 augustus verhindert bent, kan je ons hiervoor contacteren. Het tweede proefexamen is een ‘exclusiever’ evenement en daarom kunnen we hier ook meer flexibel in zijn.

Hoe haal je het meeste uit het proefexamen?

Om het proefexamen zo realistisch mogelijk te maken, is het belangrijk dat je als student ook je verantwoordelijkheid neemt. Er zijn best wat regels, en hoe beter je deze volgt, hoe minder kans dat je je op het examen laat vangen.

  • Het is essentieel dat je enkel het materiaal gebruikt dat je ook krijgt bij het toelatingsexamen: een enkele pen, enkele kladpapieren en de gebruikelijke examendocumenten (formularium fysica, informatietabel chemie en PSE). Dit kan heel anders aanvoelen indien je gewend bent om te werken met verschillende kleurtjes, een meetlat en tipp-ex naast je op je bureau. Je mag ook geen rekenmachine gebruiken.
  • Het is verboden om extra studiehulpmiddelen te gebruiken. Je mag dus geen cursus naast je hebben liggen, geen uitgewerkte oefeningen… Het is evenmin toegelaten om samen te werken of om inhoudelijke vragen te stellen aan eender wie.
  • Je mag op het examen enkel een doorzichtig (niet-geëtiketteerd) flesje water meenemen. Let er expliciet op dat je hieraan denkt en dat je dit ook doet voor het proefexamen: het zou erg vervelend zijn mocht je verschillende uren niets kunnen drinken omdat je een verkeerde drank of drinkfles meeneemt!
  • Een goede voorbereiding doet veel. Leg daarom de dag vóór het proefexamen al het materiaal (pen, kladpapier, examendocumenten…) klaar, zodat je hier op 15 augustus niet meer aan hoeft te denken. Check tijdig je mail voor aanvang van het proefexamen en voorzie een stabiele internetverbinding – zorg ook dat je laptop/tablet/smartphone een voldoende opgeladen batterij heeft om minstens 3 uur mee te gaan. Zet je drinken klaar en bekijk zeker ook de video met exameninstructies zodat je weet wat je doen staat de dag zelf.
  • Werk gestructureerd en ordelijk. Nummer je vragen dus duidelijk op je kladpapieren, zodat je achteraf ook gemakkelijk kunt verbeteren. We sturen je op voorhand eveneens een papieren antwoordblad op (via mail) dat je best afdrukt en gelijktijdig met het online examen invult. Zo heb je steeds iets achter de hand voor mocht je internetconnectie wegvallen.
  • Neem notities tijdens de live verbetering in de namiddag. Als je zaken bijleert is het belangrijk deze inzichten voluit te noteren (liefst in een volzin). Zo onthoud je dit beter en is de kans kleiner dat je later nogmaals dezelfde fout maakt.
  • Alle vragen die je hebt tijdens of na het examen stel je via de live chat of via de facebookgroep voor het toelatingsexamen arts & tandarts.

Ten slotte: zorg dat je voldoende uitgerust bent! Het tweede proefexamen wordt een erg intensieve dag, onderschat dit niet. Wat je er uit haalt is de tijdsinvestering wél waard: vraag dat maar aan de honderden studenten die meededen aan ons eerste proefexamen. Zelfs na een vermoeiend examen van maar liefst 3 uren bleef bijna iedereen ook nog eens de daaropvolgende 3,5 uur durende live verbetering volgen tot op het einde. Dat is al een mooie blijk van doorzettingsvermogen!

We hopen dat deze blogpost je wat heeft bijgebracht over waarom zovele studenten het proefexamen van 7 juli als erg waardevol ervoeren en waarom het proefexamen van 15 augustus de ideale opportuniteit is om jezelf een laatste keer te testen alvorens het echte toelatingsexamen. Inschrijven kan nog steeds via deze link.

Veel succes gewenst!

Filip van SlaagTAT

Mede-oprichter

Scroll naar boven